Eyes in the sky – vogeldetectie met slimme camera’s

Vanaf zomer 2024 bezit Waardenburg Ecology het geavanceerde camera-detectiesysteem IdentiFlight®. Met dit volautomatische detectiesysteem kunnen vogels op soortniveau worden herkend en hun vliegbewegingen tot op een kilometer afstand worden gevolgd. Het systeem is door Boulder Imaging uit de USA ontwikkeld om aanvaringen van roofvogels in windparken te voorkomen. Waardenburg Ecology gaat dit camerasysteem gebruiken voor gedetailleerde monitoring van vlieggedrag van vogels in windparken. Daarnaast gaan we samen met de ontwikkelaars onderzoeken hoe IdentiFlight® klaargestoomd kan worden voor gebruik in offshore windparken.

Windturbines kunnen een gevaar vormen voor vliegende vogels. Onderzoek heeft aangetoond dat in Nederland bij iedere windturbine elk jaar gemiddeld enkele tientallen vogels door een aanvaring om het leven komen. Meestal zijn dit landelijk algemene vogelsoorten, zoals de kokmeeuw, de wilde eend of de spreeuw. Zo nu en dan echter worden ook zeldzamere vogelsoorten als slachtoffer gevonden. Aanvaringsslachtoffers onder zeearenden en een lammergier kregen in de landelijke pers veel aandacht.

Er zijn inmiddels verschillende detectiesystemen op de markt waarmee dergelijke aanvaringen voorkomen kunnen worden. Nadat een vogel in een windpark door zo’n systeem is opgemerkt, kan bij gevaar op een botsing een signaal tot stilstand naar de windturbine worden gestuurd. Tot nu toe is echter alleen voor IdentiFlight® in onafhankelijke onderzoeken een hoge effectiviteit aangetoond. Het systeem is in staat om met meer dan 90% zekerheid een vliegende vogel op te merken, te herkennen om welke soort het gaat, vervolgens nauwkeurig deze vogel te volgen en tijdig een opdracht tot stilstand aan een windturbine te sturen als de vogel binnen de gevarenzone komt.

Waardenburg Ecology is verheugd om aan de slag te gaan met deze nieuwste toevoeging aan onze gereedschapskist met moderne monitoringstechnieken. Wij nodigen u graag uit voor een demonstratie. Meer informatie vindt u op onze website.

Waardenburg Ecology is partner van de WindDay 2024. Ontmoet ze ook op 13 juni in Vlissingen!

WindDay website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024